IN ENGLISH   |   REGISZTRÁCIÓ   |   HONLAPTÉRKÉP  

A körmendi Batthyány-várkastély és várkert hasznosításának alternatívái [2007-04-16]

A körmendi Batthyány-várkastély és kastélypark
Kattintson a képre a galériához!

A körmendi Batthyány-várkastély és várkert hasznosításának alternatívái című projekttel Körmend város Önkormányzata több mint 36 ezer eurót nyert a Phare CBC Osztrák-magyar határszakasz program keretében 2002-ben. A projekt célja, kidolgozni, hogy a Batthyány-kastély és kastélypark hasznosítása értékének megfelelő módon történjen. (KultúrPont)


A körmendi Batthyány-várkastély és várkert hasznosításának alternatívái című, Körmend Város Önkormányzata által megvalósított Phare CBC projekt célja hosszútávon, hogy a Batthyány-kastély és kastélypark hasznosítása történelmi-kulturális-építészeti-szakrális értékének megfelelő módon valósuljon meg. A projekt rövidtávú célja a hasznosítás lehetséges alternatíváinak kidolgozása, bemutatása és azok elemzése. A körmendi Batthyány-várkastély és kastélypark Vas megye legnagyobb és legszebb kastélya. Annak érdekében, hogy a kastély épületeinek és a kastélypark állapotának romlása megállítható legyen és történelméhez méltó helyet foglaljon el a város, a megye és a határtérség életében meg kellett fogalmazni azokat az irányokat, melyek mentén a kastély hasznosítása megtörténhet. Megfogalmazták azokat a feltételeket, melyekkel a kastély kihasználása megvalósulhat és azokat a kereteket, melyeken belül a hasznosítás megtörténhet.
Jelen projekt közvetlen célja az, hogy ezen irányok, feltételek és keretek megszülessenek. A projekt keretében elkészült megvalósíthatósági tanulmánnyal a projektben résztvevők célja, hogy feltárják a kastély hasznosításának lehetséges alternatíváit, megvizsgálják azok életképességét és hatékonyságát, elemezzék költségeiket, forrásigényüket és bevételi lehetőségeiket. A projekt megvalósításának további célja, hogy minél szélesebb körben (lakosság, turisták, szakemberek) megismertessék a kastély jelenét és reménybeli jövőjét.

Résztvevők:

Körmend város Önkormányzata - kapcsolattartó: Körmendy-Szalai Mónika;
Dr. Batthány-Strattmann László Múzeum;
Güssing város Önkormányzata


A projekt megvalósulásának időpontja: 2004. augusztus 15.  -  2005. augusztus 14.


projektvezető szervezet:
Pályázat:

'Phare - Határon átnyúló programok (CBC) -Osztrák-magyar határszakasz' program

Pénzügyi adatok:

támogatás: 36 446 €
nem pályázati összeg : 18 554 €
a projekt teljes költségvetése:  55 000 €