EU-terminológiai adatbázis [2007-06-28]

Egyedülálló EU-terminológiai adatbázis vált elérhetővé a nagyközönség számára IATE néven. (KultúrPont)


23 nyelven vált elérhetővé egy egyedülálló EU-terminológiai adatbázis. Hivatalosan 2007. június 28. óta kereshet jelszó nélkül bárki az Európai Unió nyelvi szolgáltatásai által fejlesztett, összesített terminológiai adatbázisában. A hivatalos megnyitóünnepséget az Európai Parlament és a Bizottság rendezte meg.
Az IATE nevű adatbázis különböző uniós intézmények és testületek terminológiai adatbázisainak kombinációjaként jött létre, 8,7 millió szócikket tartalmaz, és elérhető az EU valamennyi hivatalos nyelvén. Az IATE-rendszer alapvető szerepet játszik az uniós intézmények írásos kommunikációjának minőségbiztosításában.
Az IATE fejlődése a sikeres, intézmények közötti együttműködések megvalósulásának dicséretre méltó eredménye. Ugyanakkor költséghatékony megoldás, és egyben példa az EU-intézmények lakosság érdekében végzett munkájára - nyilatkozta Leonard Orban, a többnyelvűségért felelős európai biztos a hivatalos megnyitóünnepségen.
A rendszerben a szakszavak mellett 500 000 rövidítés és 100 000 szakkifejezés is kereshető. A hosszú távú cél, hogy minden hivatalos nyelven elérhetővé váljon ugyanaz a tartalom. Az uniós szervek bármely fordítói frissíthetik az adatbázis tartalmát.
Az 1999 és 2003 közötti időszakban az IATE fejlesztésére 1,41 millió eurót költöttek, 2007-ben az éves fenntartás költsége 627 000 euró.

Bővebb információ:


I: iate.europa.eu

Támogatóink: