A Magyar Könyvtárosok Egyesületének konferenciasorozata [2007-09-14]

2007. szeptember 12-én kezdődött a Magyar Könyvtárosok Egyesülete által szervezett "Versenyképes ország - versenyképes könyvtáros" című konferenciasorozat Budapesten, az Országos Széchényi Könyvtárban. A könyvtárosok találkozóit Budapest után Debrecenben, Szolnokon, Szegeden, Győrben és Kecskeméten tartják. (OKM - MTI)


A könyvtáros szakma új kihívásainak feltárása, összegzése és a kormányzat könyvtárfejlesztési programjába való beépítése a célja a "Versenyképes ország - versenyképes könyvtáros" című konferenciasorozatnak, amely 2007. szeptember 12-én kezdődött Budapesten. A találkozókat a Magyar Könyvtárosok Egyesülete szervezi meg az ország hat területi központjában, Budapesten kívül Debrecenben, Szolnokon, Szegeden, Győrben és Kecskeméten. A városok egyben a jövőben kialakítandó országos könyvtári hálózat központjai is.

A 2008 májusáig lezajló konferenciákon felmérik azokat a kompetenciákat és értékeket, amelyekre a könyvtárosoknak szükségük van ahhoz, hogy az új elvárásoknak megfelelő szolgáltatásokat tudjanak nyújtani. Bakos Klára, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke szerint a szakma számára a legnagyobb kihívást a könyvtárak új, elektronikus szolgáltatásai jelentik, de új feladatuk az olvasás népszerűsítése, a könyvtárak közösségi térré alakítása is.

A rendezvénysorozat célja továbbá, hogy a humánerőforrás-fejlesztés szempontjából alapot nyújtson kormányzat által meghirdetett Portál programhoz, mely a 2008 és 2013 közötti időszakban uniós forrásból mintegy húszmilliárd forintot juttat a magyarországi könyvtárak fejlesztésére.

A budapesti nyitókonferenciát az Országos Széchényi Könyvtárban tartották, ahol Bakos Klára ismertette a "Versenyképes ország - versenyképes könyvtáros" című projektet, majd Grebot Ágnes, a francia könyvtáros egyesület projektmenedzsere számolt be a franciaországi projekt eredményeiről. Az utolsó találkozót a tervek szerint a Parlamentben rendezik meg, ahol elemzik az eredményeket, és megosztják azokat a kormányzat illetékeseivel.

Bővebb információ:

Magyar Könyvtárosok Egyesülete;
I: www.okm.gov.hu/main.php?folderID=1437&articleID=229777&ctag=articlelist&iid=1

Támogatóink: