Európai lakossági felmérés a kulturális sokféleségről [2007-12-04]

Az EU területén élők közel 75%-a úgy gondolja, hogy az eltérő nemzetiségű, illetve különböző etnikai és vallási hátterű emberek gazdagítják országuk kulturális életét - olvasható a Bizottság most közzétett felmérésében. (Midday Express)


Az európai lakosság közel háromnegyed része véli úgy, hogy a különböző nemzetiségű, illetve különböző etnikai és vallási hátterű emberek gazdagítják országuk kulturális életét - derül ki a Bizottság kulturális sokféleségről szóló lakossági felméréséből, amelynek kérdéseit 2007. november 13. és 17. között tették fel Európa-szerte a több mint 27 ezer véletlenszerűen kiválasztott, 15 évnél idősebb európai lakosnak. Többek között a a kulturális sokféleséghez való hozzáállásukról, a más kultúrájú emberekkel való kapcsolataikról és a Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Évéről (2008) tettek fel kérdéseket a felmérésben részt vevő lakosoknak.

A megkérdezettek kétharmada a felmérés előtti hét napról fel tudott idézni olyan eseményt, amely során eltérő nemzetiségű, etnikai, vagy vallási hátterű személlyel kerültek kapcsolatba. Legnagyobb arányban (82%) Luxemburgban tudtak említeni ilyen eseményt, legritkábban pedig az észt válaszadók (43%).

A megkérdezettek közel kétharmada értett egyet azzal, hogy a különböző nemzetiségű, illetve különböző etnikai és vallási hátterű emberek gazdagítják országuk kulturális életét. Legkevesebben Máltán, Cipruson, Bulgáriában és Romániában értettek ezzel egyet a válaszadók, ám ezekben az országokban is a válaszadók több mint 50%-a értett egyet an kérdésben megfogalmazottakkal.

A felmérés eredményei szerint az Unió lakosságának közel kétharmada érdeklődik a Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Évének programjai iránt.

Bővebb információ:

Európai Unió;
I: ec.europa.eu/public_opinion/index_en.htm

Támogatóink: