4x a reneszánsz - kiállítás-sorozat Budapesten [2008-03-12]

2008. március 14-én 4x reneszánsz címmel indul kiállítás-sorozat a Reneszánsz Év 2008 programsorozat keretében. A sorozat az Országos Széchényi Könyvtár, a Budapesti Történeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Magyar Iparművészeti Múzeum közös programja. (KultúrPont)


Összefogott az Országos Széchényi Könyvtár, a Budapesti Történeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Magyar Iparművészeti Múzeum. A négy intézményben nagyszabású és egyedülálló kiállítás-sorozat nyílik "4x a reneszánszról" átfogó címmel a Reneszánsz Év - 2008 programsorában, amelyet Hiller István oktatási és kulturális miniszter hirdetett meg a Magyar Kultúra Napján.

A négy nagykiállítás közül először az Országos Széchényi Könyvtárban nyílik meg 2008. március 14-én - ez lesz egyben a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitóeseménye - a "Csillag a Holló árnyékában" című kiállítás. A tárlat több mint 100 műtárgyon keresztül mutatja be a korai humanizmus nagy alakját, Vitéz Jánost, Hunyadi Mátyás kancellárját. 2008-ban nemcsak Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulóját ünnepeljük. Vitéz János esztergomi érsek 600 éve született.

A Budapesti Történeti Múzeum "Hunyadi Mátyás, a király - Hagyomány és megújulás a magyar királyi udvarban 1458-1490" című kiállításához - amely március 19-étől látogatható - 5 országból érkezik 65 különleges műtárgy. Köztük Ausztriából 6 festett fapajzs: ezeket - a legenda szerint - a Fekete Sereg Bécs visszafoglalásakor zsákmányolta.

Március 26-ától a Magyar Iparművészeti Múzeum kapcsolódik a kiállítás-sorozathoz "Beatrix hozománya" című tárlatával. A kiállítás Mátyás-, illetve a Jagelló-kori Itália luxusiparának kiemelt műfaját, a majolikaművészetet mutatja be - hazai és külföldi múzeumok anyagából. Magyarországon most először tekinthetők meg a Hunyadi Mátyás és Aragóniai Beatrix címereivel díszített ún. Corvin tálak, amelyeket szakértők a 15. századi majolikaművészet csúcspontjának tekintenek.
Március 29-én pedig a Magyar Nemzeti Galéria "Mátyás király öröksége a gótikától a barokkig - Reneszánsz művészet Magyarországon a XVI.-XVIII. században" című tárlata nyílik, amely a Magyarországon - Mátyás király trónra lépését követően -meghonosodott reneszánsz képzőművészet emlékeit mutatja be olyan műtárgyak révén, amelyeket idehaza most először láthatnak az érdeklődők.

A kiállításokhoz különféle kísérő rendezvények, múzeumpedagógiai programok kapcsolódnak.

Bővebb információ:

Országos Széchényi Könyvtár, Budapesti Történeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Magyar Iparművészeti Múzeum ;
I: www.okm.gov.hu/main.php?folderID=1&ctag=articlelist&iid=1&articleID=230895

Támogatóink: