Új EU-s irodalmi díj [2008-12-02]

Új irodalmi díjat alapít az Európai Unió a kortárs irodalom népszerűsítésére. (Midday Express)


A Bizottság útjára indította az Európai Unió új irodalmi díját, amelynek célja a kortárs irodalom kreativitásának és sokféleségének népszerűsítése, és a külföldi irodalom népszerűsítése a tagállamokban. A díjat elször 2009 őszén fogják átadni.

Ján Figel', az Európai Unió oktatásért, képzésért, kultúráért és ifjúsági ügyekért felelős biztosa elmondta: - A könyvek alapvető részei történelmünknek és Európa szellemi örökségének. Ugyanúgy rámutatnak a kultúrák sokszínűségére, mint a közös eredetre, és népszerűsítik a kultúrák közötti párbeszédet. Örömmel fogadom az új irodalmi díj megalapítását, amely segíteni fog Európa gazdagságának és kulturális sokféleségének népszerűsítésében. 2009 pedig, mint A kreativitás és innováció európai éve, tökéletes időpont a díj útnak indítására.

A díj kiválasztását és a díjátadó ünnepséget az Európai Könyvterjesztők Szövetsége, az Európai Írók Kongresszusa és az Európai Könyvkiadók Szövetsége alkotta konzorcium szervezi meg. A díjat az európai kortárs irodalom kiemelkedő tehetségű alkotói, és az irodalom jól ismert európai személyiségei kaphatják meg. A díjat a Kultúra keretprogram támogatja.

Bővebb információ:

Európai Bizottság;
I: ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/doc627_en.htm , ec.europa.eu/culture/index_en.htm

Támogatóink: