Ösztöndíjak: mit, honnan? [2017-04-06]

Ezen az oldalon aktuális ösztöndíj-gyűjteményünk mellett általános ötleteket, tanácsokat adunk "ösztöndíjvadászoknak". (Kreatív Európa Iroda)


Sokan fordulnak hozzánk utazási, kutatási ösztöndíjakat keresve. Hírlevelünkben rendszeresen jelentetünk meg ösztöndíj-híreket - az ezekből készült aktuális (automatikusan frissülő) válogatásunk IDE kattintva érhető el.

Nézzük az ösztöndíj-keresést általánosabb szemmel!

Általános tanácsok


Gondolja végig, milyen területre keres ösztöndíjat, és ahhoz kapcsolódóan milyen támogatási lehetőségek jöhetnek szóba!

Ha oktatási intézmények közötti kapcsolatról van szó, érdemes a küldő és fogadó intézmény lehetőségeit feltérképezni. (pl. utazás-támogatás, tandíjmentesség, részleges ösztöndíj). A magyar-külföldi kétoldalú ösztöndíjakkal kapcsolatban érdemes felkeresni a Tempus Közalapítványt .

Alkotói ösztöndíjak ügyében honi intézményeket érdemes elsősorban keresni; természetesen nem kizárt, hogy valamely külföldi intézmény idegen állampolgároknak ajánl ösztöndíjat (pl. műfordításoknál).

Konkrét elképzelésekkel érdemes az adott országban működő magyar kulturális intézetet, illetve annak "anyaintézményét", a Balassi Intézetet is megkeresni.

Alkalmanként a helyi (kerületi, települési) önkormányzatok is ajánlanak fel ösztöndíjakat valamilyen kulturális témában vagy általánosságban, az onnan származó diákok támogatására.

Időről időre bankok, pénzintézetek, de más szervezetek is ajánlanak fel ösztöndíjakat különféle kulturális témában. Ha hallott egy szervezet ilyen támogatásáról, keresse meg őket - elképzelhető, hogy több területen is nyújtanak támogatást.

Érdemes rendszeresen figyelni a hazai és nemzetközi ösztöndíj-híreket (például tematikus válogatásunkat - de számos más szervezetnek is van hasonló szolgáltatása), minél szélesebb "merítéssel", azaz nem csupán a minket érdeklő szakterület híreit érdemes böngésznünk.

Mihez kell az ösztöndíj?


Attól függően, hogy milyen célra keresünk ösztöndíjat, többféle keresési irány létezhet.

Tanulmányi ösztöndíjak

Érdemes a képző intézmény (egyetem, főiskola) tanulmányi osztályát felkeresni, érdeklődni az intézményen keresztül elérhető ösztöndíjakról. Ezek jellemzően az Erasmus, CEEPUS-ösztöndíjak - ezek hazai kezelője a Tempus Közalapítvány. Természetesen az egyetem ezeken túl más együttműködésekben is részt vehet.

A Nemzetközi Visegrádi Alap szintén biztosít bizonyos hallgatói ösztöndíjakat.

Utazási ösztöndíjak, támogatások


Nem elég a külföldi bemutatkozási lehetőséget elnyerni, oda is kell utazni a helyszínre. Az ehhez szükséges forrást szintén több helyről lehet előteremteni:

  • a képző intézménytől (vagy a küldő, vagy a fogadó féltől);
  • kiállítás esetében a fogadó intézménytől, a fogadó országban működő magyar kulturális intézettől vagy a fogadó ország hazánkban működő kulturális intézetétől, nagykövetségétől;
  • bizonyos célországokba utazási támogatás kérhető a European Cultural Foundation STEP programjától;
  • a Nemzeti Kulturális Alap számos szakmai kollégiuma kulturális szakemberek utazását is támogatja, egy-egy altémán belül.

Bármilyen célja is van az ösztöndíj-kutatásnak, a legfontosabb, hogy minél szélesebb körben keressünk, és egy lehetőséget se intézzünk el egy legyintéssel: "ott számomra nem terem babér". A forrás-keresés egyik lényege éppen az, hogy a nem várt területekről megszerezhető forrásokat is kiaknázzuk.

Támogatóink: