Az EU Irodalmi Díja - hazánkban is megalakul a zsűri [2009-03-23]

Tizenkét európai országban alakítják az Európai Unió Irodalmi Díját odaítélő zsűriket. (Midday Express)


Másik 11 európai ország mellett Magyarországon is megalakítják azt a zsűrit, amely kiválasztja, mely irodalmárok kapják 2009-ben az Európai Unió Irodalmi Díját. A Kultúra keretprogramban támogatott rangos kitüntetést első alkalommal fogják átadni 2009 őszén. A kortárs irodalmi díj célja, hogy felhívja a figyelmet Európa kortárs irodalmának kreativitására, gazdagságára és sokszínűségére, és emellett népszerűsítse az irodalmi alkotások terjesztését Európán belül.

A Kultúra keretprogramban részt vevő valamennyi ország kiválasztott irodalmárait díjazzák majd 2009 és 2011 között. 2009-ben az alábbi 12 ország vesz részt a versenyben: Ausztria, Franciaország, Horvátország, Írország, Litvánia, Lengyelország, Magyarország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Svédország és Szlovákia. A díjhoz kapcsolódóan megválasztják az Európai Irodalom Nagykövetét is, aki népszerűsíteni fogja a díjat és a nyertes irodalmárokat Európa szerte.

A díjátadó ünnepséget 2009. szeptember 28-án rendezik meg Brüsszelben a Kultúra keretprogram konferenciájának keretében.

Bővebb információ:

Európai Unió;
I: www.euprizeliterature.eu/

Támogatóink: