Schilling Árpád rangos európai kitüntetése [2009-04-09]

Schilling Árpád az Európa-díj Új Színházi Valóságok kitüntetését vehette át Lengyelországban. (KultúrPont)


Schilling Árpád, a Krétakör művészeti vezetője az Európai Bizottság által 1986-ban alapított elismerés Európa-díj - Új Színházi Valóságok nevű kitüntetését vette át Wroclawban (Lengyelország), a 2009. április 5-én tartott díjátadó gálaesten.

A zsűri (mintegy 300 szakember jelölése alapján) évről évre a kontinens színházi kultúráját kiemelkedő színvonalú, újító kezdeményezésekkel gazdagító alkotókat, társulatokat jutalmazza. Így részesült az elismerésből a korábbiakban többek között Anatolij Vasziljev, Christoph Marthaler, a Royal Court Theatre, Thomas Ostermeier, a Societas Raffaello Sanzio, Heiner Goebbels, Alvis Hermanis vagy a nemrég Budapesten szerepelt Rimini Protokoll. Honfitársaink közül elsőként Schilling Árpád kapta meg a díjat, akit az egykori kelet-európai országok színházi megújulásának emblematikus figurájaként említettek méltatói. Olyan művészként, aki mélyen személyes elkötelezettségéből táplált csapatmunkával folyamatosan megkérdőjelezi és kutatja a színházi kifejezésmódok határait.

A Grotowski-év keretében szervezett, találkozókkal és bemutatókkal gazdagított közel egyhetes eseménysorozaton - ahol a fődíjat Krystian Lupának nyújtották át - Schilling legújabb, a Szabadulóművész apológiája című (az Európai Unió Kultúra keretprogramja általi is támogatott) projektjét mutatta be a meghívott szakemberek, művészek, politikusok és újságírók előtt.

Bővebb információ:

Krétakör;
I: kretakor.blog.hu/2009/04/07/schilling_arpad_rangos_europai_kituntetese

Támogatóink: