RED-A cigány nyelv és kultúra európai dimenziójának helyreállítása [2010-06-17]
RED-Restoring the European Dimension of the Romani Langiage and Culture

Cigányzenei felvétel
További képek »


Felvétel a Kulacs étteremben

Cigányzenei felvétel

Az Oktatásügyi és Kulturális Főigazgatóság brüsszeli megbeszélése

Képvágók munka közben

A cigány nyelv és kultúra európai dimenziójának helyreállítását tűzte ki célul a RED programja, amely az EU Kultúra keretprogramjában mintegy 1 470 000 euró támogatást nyert 2009-ben. A projekt vezetője a magyar Kisebbségi és Emberi Jogi Alapítvány. (KultúrPont)

A RED (Restoring the European Dimension of the Romani Language & Culture)projekt a cigány nyelv és kultúra európai dimenziójának helyreállítására törekszik annak érdekében, hogy elősegítsék a kisebbségek helyzetének felértékelődését, növeljék a velük szembeni szolidaritás érzését és az audiovizuális média segítségével hozzájáruljanak a kisebbségek emberi jogainak védelméhez. Mindemellett a cigány önkormányzatok működéséről, minisztériumi programokról, valamint a kisebbséghez tartozó fogyatékkal élőket segítő kormányzati szervezetekről is tájékoztatást nyújt a program, mindvégig a cigány örökségre összepontosítva. A projekt vezetője, a Kisebbségi és Emberi Jogi Alapítvány oktató jellegű filmek készítésének, gyakorlati tréningek szervezésének feladatkörét vállalta magára, amellett, hogy az audiovizuális tevékenységek nyelvi feldolgozását végzi. Az alapítvány egy rövidfilmekből, interaktív gyakorlatokból, zenei és irodalmi szemléltető anyagokból álló DVD-sorozat, valamint egy könyv és egy cigány nyelvű szótár megjelentetését is tervezi. A magyar szervezők mellett szlovákok, bolgárok, románok, lengyelek és franciák csatlakoztak társzervezőként a projekthez, amely 1 476 432 euró támogatásban részesült 2009-ben az EU Kultúra keretprogramban.

A projekt megvalósulásának időpontja: 2009. szeptember 1.  -  2014. szeptember 1.

Array
Projektvezető:
Minority and Human Rights Foundation (KEJA); Budapest, Üllői út 23. - Puporka Lajos
E: puporka@keja.hu
T: (06 1) 788-2126
projektvezető szervezet:
Minority and Human Rights Foundation (KEJA)
Magyarország

Társszervezetek, partnerek:
Institut National des Langues et Civilisations Orientales (T)
Institute of Sociology at Bulgarian Academy of Sciences (T)
Nadacia Dobra Romska Vila Kesaj (T)
Regional Museum in Tarnow (T)
Romani Criss-Roma Centre for Social Intervention and Studies (T)

Pályázat:
'Előadóművészet, egyéves' program

Pénzügyi adatok:
támogatás: 1 476 432 €
nem pályázati összeg : 1 476 432 €
a projekt teljes költségvetése:  2 952 864 €
Bővebb információ:
Minority and Human Rights Foundation (KEJA) - Kisebbségi és Emberi Jogi Alapítvány; 1091 Budapest, Üllői út 23. fsz. 3. - Puporka Lajos
E: puporka@eternet.hu
I: www.keja.hu

© 2014 Kreatív Európa Nonprofit Kft.
1145 Budapest, Róna u. 174. I épület III. emelet 304. iroda - Telefon: +36 1 300 72 02


A Kreatív Európa Nonprofit Kft. az Európai Unió Kreatív Európa programjának hivatalos magyarországi koordinátora, működésének fő támogatója az Európai Unió Bizottsága,
az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Nemzeti Filmalap.

Amennyiben megjegyzése, észrevétele van honlapunkkal kapcsolatban, kérjük, írjon nekünk a honlap@kreativeuropa.hu címre.
Az oldal megtekintéséhez legalább 1024x768-as felbontás és 16 bites színmélység, illetve IE5, NS6 böngészők és ezek magasabb verziószámú változatai ajánlottak.