Tizenkét európai író kapja az Európai Unió Irodalmi díját [2009-07-16]

Tizenkét európai szerző munkáját ismerik el az Európai Unió Irodalmi díjával, amelyet 2009-ben elsőként adnak át jelentős európai íróknak. A díjazottak között magyar is van: Szécsi Noémi veheti majd át a díjat a 2009 szeptemberi díjátadó ünnepségen. (Midday Express)


2009. július 16-án ismertették Brüsszelben annak a 12 európai szerzőnek a nevét, akiknek az Európai Bizottság, a European Booksellers Federation(Európai Könyvkereskedők Szövetsége, EBF), a European Writers' Council (Európai Írók Tanácsa, EWC) és a Federation of European Publishers (Európai Könyvkiadók Szövetsége, FEP) elsőként odaítélte az Európai Unió Irodalmi díját. A díjazottak kihirdetése mellett Henning Mankell svéd szerzőnek kínálták fel, hogy ő legyen 2010-ben az Európai Unió Irodalmi díjának nagykövete.

Az Európai Unió célja a díjjal az, hogy felhívja a figyelmet az európai kortárs irodalom kreativitására és sokrétű gazdagságára, valamint fellendítse az irodalom terjesztését Európában. 2009-ben, 2010-ben és 2011-ben is 11-12 szerzőnek ítélik oda a díjat, összesen három szakaszban, így 2011-re díjazottja lesz az EU Kultúra programjában részt vevő mind a 34 országnak. A díjazottakat minden ország esetében egy nemzeti zsűri választotta ki.

A 2009-es szakaszban Ausztria, Franciaország, Horvátország, Írország, Lengyelország, Litvánia, Norvégia, Portugália, Svédország, Szlovákia és Magyarország került sorra. A magyar díjazott Szécsi Noémi lett, aki a Kommunista Monte Cristo című regényéért kapta az elismerést. Az írónő 2006-ban publikált regénye amellett, hogy történelmi regény és családtörténet, a magyarországi kommunista ideológia művészi interpretációja.

„E díj reflektorfénybe helyezi az irodalmi tehetségek kiválóságát Európában és mindazt, amit nyújtanak nekünk. Az európai irodalmi művek kiváló minőségét és nagyfokú kreativitását ünnepli.” – jelentette ki Ján Figel oktatásért és kultúráért felelős biztos. Az ünnepélyes díjátadót 2009. szeptember 28-án Brüsszelben tartják. Az ünnepségen Ján Figel, a díjazott szerzők és Henning Mankell, az Európai Unió Irodalmi Díjának 2010-es nagykövete mellett részt vesz José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, valamint az európai könyvkiadás és kulturális élet számos jelentős szereplője is.

Bővebb információ:

Európai Bizottság, European Booksellers Federation(Európai Könyvkereskedők Szövetsége, EBF), European Writers’ Council (Európai Írók Tanácsa, EWC), Federation of European Publishers (Európai Könyvkiadók Szövetsége, FEP);
I: ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/doc627_en.htm , ec.europa.eu/culture/news/news1904_en.htm , ec.europa.eu/culture/index_en.htm , ec.europa.eu/culture/index_en.htm

Támogatóink: