Kultúra és természet: a juhtartás és a pásztorkodás európai öröksége [2011-12-13]
Culture and Nature: The European Heritage of Sheep Farming and Pastoral Life

A Kultúra és természet: a juhtartás és a pásztorkodás európai öröksége című program közel egymillió euró támogatást kapott az EU Kultúra keretprogramban 2010-ben. A projekt főszervezője a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum. (KultúrPont)


2010. szeptemberében vette kezdetét az Európai Unió Kultúra 2007-13 keretprogramjának társfinanszírozásával megvalósuló transznacionális pályázata, a CANEPAL, („Culture and nature: the european heritage of sheep farming and pastoral life”, azaz „Kultúra és természet: a juhtartás és a pásztorkodás európai öröksége”) mely egészen 2014. augusztus 31-ig tart, s az európai juhtartás és pásztorkodás örökségével foglalkozik.
A projekt legfőbb célja, hogy a szakma és a laikusok figyelmét az európai juhtenyésztés és pásztorkodás felé fordítva elősegítse ennek a közös kulturális örökségnek megismerését és megőrzését. A projekt során megvalósuló nemzetközi kiállítások, kulturális rendezvények, a megszülető oktatási programok és a megjelenő publikációk hozzájárulhatnak a juhászathoz kapcsolódó turizmus fellendítéséhez, támogathatják, sőt erősíthetik a juhtartó területek és társadalmi csoportok identitását, fenntarthatják a pásztorkodáshoz kapcsolódó kulturális és gazdasági tevékenységeket, valamint erősíthetik a témához kapcsolódó művészi és szakmai kreativitást, illetve együttműködést. Az így megvalósuló programoknak nagy hangsúlyt kell fektetniük a juhászok természet közeli életmódjára, a tájjal való sajátos kapcsolatukra és arra a számos kulturális elemre, melyekben mindezek a jellegzetességek visszatükröződnek úgy, mint a zenében, a szokásvilágban, a viseletben, az építészetben, vagy éppen a táplálkozáskultúrában.
A projekt nyolc európai ország (Franciaország, Görögország, Lengyelország, Bulgária, Észtország, Spanyolország, Olaszország és Magyarország) részt vételével, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum vezetésével valósul meg. A négy év során hat workshop, két nagy szabású, nemzetközi konferencia, hét, nemzetközi anyagot bemutató tematikus és egy, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Mezőgazdasági Múzeum együttműködésével létre jövő nemzetközi, záró kiállítás kerül majd megrendezésre. Emellett számos, a projekt során végzett kutatások eredményeit tartalmazó publikáció, népszerűsítő kiadvány, kiállítás katalógus, zenei DVD, kisfilmek, valamint a témához kapcsolódó oktatási program és virtuális anyag megjelentetése várható. A projekttel önálló honlapot működtet, valamint kialakítunk a kulturális utakhoz hasonló európai „bárány utat”.
Egy ilyen európai együttműködés lehetőséget teremt nemcsak a nemzetközi szakmai szervezetek hatékony együttműködésére és a tudományos ismeretek mellett a kulturális javak cseréjére, de egy olyan kulturális elem sikeres megőrzésére is, mely emberöltők óta szerves részét képezi az európai kultúrának és gazdasági életnek.

Projekt időtartama: 2010. szeptember 1. – 2014. augusztus 31.Notice: Array to string conversion in /home/kulturpont/www.kulturpont.hu/html/projektadmin/p_func.inc on line 32
Array

Projektvezető:

sarizs@sznm.hu
Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre;
Notice: Use of undefined constant pp_psz_id - assumed 'pp_psz_id' in /home/kulturpont/www.kulturpont.hu/html/sa-szem3.inc on line 14
Szentendre, Sztaravodai út, Pf. 63. - Dr. Sári Zsolt
E:

projektvezető szervezet:

Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre
Magyarország

Társszervezetek, partnerek:

 • Association Française des Musées d’Agriculture a du Patrimoine Rural (AFMA) (T)
 • IMAGINARY SRL (T)
 • Institute of Agricultural & Environmental Sciences (T)
 • Muzeum Kresów, Lubaczów (T)
 • National Historical Museum, Bulgaria (T)
 • PRISMA Centre for Development Studies (T)
 • Research Unit of Tourism & Cultural Economics, Valencia University (T)

 • Terület:

  1.1 - Többéves együttm?ködési projektek

  Pénzügyi adatok:

  támogatás: 907 493
  nem pályázati összeg : 907 493
  a projekt teljes költségvetése:  1 814 985

  Bővebb információ:

  Szabadtéri Néprajzi Múzeum; 2000 Szentendre, Sztaravodai út - dr. Sári Zsolt
  E: sarizs@sznm.hu
  I: www.skanzen.hu

  Támogatóink: