Amatőr színházak cserekapcsolatai, találkozói [2011-12-14]
Exchanges and meetings of amateur theatres

Az Amatőr színházak cserekapcsolatai, találkozói című projekt 65.000 euró támogatásban részesült az EU Kultúra Programjából 2010-ben. A projekt főszervezője a Füredi Játékszín Alapítvány, egyik társszervezője pedig a győri Forrás Színház. (KultúrPont)


Balatonfüreden már 180 éves hagyománya van a színjátszásnak. Itt gyülekezett a haladó értelmiség az 1800-as években, a Reformkorban. A város a magyar nyelvű színjátszás egyik bölcsője. 1831-ben megépült Kisfaludy Sándor kezdeményezésére Magyarország harmadik Nemzeti Színháza - Kolozsvár és Miskolc után, - a ’Magyar Játékszín’.

Otthont adott a vándorszínészeknek, akik az anyanyelv és a nemzeti érzés ápolásának prófétái voltak. Színpadán a nemzet híres művészei játszottak.
Ez történelmi hagyományunk, örökségünk. Fontos állomás ma is anyanyelvünk és nemzeti hagyományaink ápolása, nemzeti identitás-tudatunk megőrzése szempontjából.

A projekt célja hagyományaink ápolása mellett, hogy a különböző kultúrák, irodalmi alkotások találkozása során ismerjék meg a résztvevők és a nagyközönség más kisebbségi kultúrák értékeit, alkotásait, produkcióit is. Tájékozódjanak az EU-értékekről, kultúrák közötti párbeszéd fontosságáról, saját hagyományaink, anyanyelvünk és kultúránk ápolásának jelentőségéről, lehetőségeiről. Szándékunk találkozott a Szlovákiában és Romániában élő magyar kisebbség kulturális hagyományőrző és anyanyelv-ápoló szándékaival. Identitás-tudatuk megőrzése szempontjából fontos számukra is a magyar nyelvű színjátszás.

2010 és 2011 nyarán, a ’Magyar Játékszíni Napokon’ amatőr színházak nemzetközi fesztiválját rendeztük meg Balatonfüreden. Meghívtunk más, kisebbségi művészeti csoportokat is, etnikai kisebbségieket, valamint régi partnereinket Csehországból és Lengyelországból, tánc és dalszínházi bemutatókat.

Kölcsönösen részt veszünk a társszervezők által rendezett, már hagyományos amatőr-színházi fesztiválokon, a ’Jókai Napok’-on Észak-Komáromban (SK) és ’Az echós szekér nyomában’ amatőr színjátszó találkozón, Székelyudvarhelyen (RO).

Szakmai tapasztalatcserét, vitákat, konferenciákat rendezünk EU célokról, EU értékekről, kultúrák közötti párbeszédről, saját hagyományaink, anyanyelvünk és kultúránk ápolásának fontosságáról, lehetőségeiről Európa sokszínű kultúrájában.

2010. évben nemzetközi drámaíró pályázatot írtunk ki, melynek témája: ’A kisebbségi együttélés nehézségei és lehetőségei’. A következő években be is mutatjuk a legjobb alkotásokat.

Három civil szervezet: a „Brillant Éneklő Egyesület”, az aszófői „Dallamvilág” Musical Egyesület és a „Füredi Játékszín” Alapítvány együttműködve megalakította a Füredi Dalszínházat.
Huszka Jenő: Bob herceg című operettjének előadására készülünk nagy lelkesedéssel, tehetséges fiatal előadóművészek részvételével.CÉLOK, VÁRHATÓ EREDMÉNYEK:

1. Művészeti csoportok és szervezők-rendezők találkozói, szakmai tapasztalat-cseréje, országok közötti mozgása.

2. Tanácskozások: Színjátszás szerepe, jelentősége az anyanyelvi nevelésben, hagyományőrzésben kisebbségi körülmények között. Külhoni magyarok többnyelvűsége – híd más népek felé.

3. Őrizzük meg és fejlesszük saját kultúránk hagyományait – identitás-tudatunk megőrzése, a szabadidő értékes eltöltése, az egész életen át tartó tanulás jegyében.

4. Ismerjük meg más kisebbségi kultúrák értékeit, alkotásait, produkcióit.

5. Kulturális kincseink Európa sokszínű kultúráját gazdagítják. Különböző kultúrák, irodalmi alkotások találkozása – a cserekapcsolatok, a színjátszás, drámaírás során.

6. Irodalmi művek mobilitása: Nemzetközi drámaíró pályázat meghirdetése, zsűrizése és díjazása.

7. Távlati cél: Balatonfüred városban rendszeresen nemzetközi színházi fesztivált szervezünk a jövőben is.Notice: Array to string conversion in /home/kulturpont/www.kulturpont.hu/html/projektadmin/p_func.inc on line 32
Array

Projektvezető:

furedi_jatekszin@freemail.hu
Füredi Játékszín Közhasznú Alapítvány;
Notice: Use of undefined constant pp_psz_id - assumed 'pp_psz_id' in /home/kulturpont/www.kulturpont.hu/html/sa-szem3.inc on line 14
Balatonfüred, - Benke Györgyné
E:
T: +36202266305

projektvezető szervezet:

Füredi Játékszín Közhasznú Alapítvány
Magyarország

Társszervezetek, partnerek:

 • Forrás Színház (T)
 • Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, Székelyudvarhely (T)
 • Jókai Napok Alapítvány, Révkomárom (T)

 • Terület:

  1.2.1 - Együttműködési projektek

  Pénzügyi adatok:

  támogatás: 65 000
  nem pályázati összeg : 65 000
  a projekt teljes költségvetése:  130 000

  Bővebb információ:

  Füredi Játékszín Alapítvány; 8230 Balatonfüred Kossuth u. 3. - Benke Györgyné
  E: furedi_jatekszin@freemail.hu
  I: www.furedijatekszin.hu
  T: +36202266305

  Támogatóink: