Új média, előadó-művészetek és befogadói élmény [2011-12-15]
New Media, Performing Arts and Spectatorship

Az Új média, előadó-művészetek és befogadói élmény nevű projekt 200.000 euró támogatásban részesült az EU Kultúra Programjából 2010-ben. A projekt egyik társszervezője az Artopolis Egyesület. (KultúrPont)


A CREW vzw belga kortárs színházi formáció vezetésével, neves európai előadó-művészeti intézmények és fesztiválok együttműködésében valósul meg az új média használatát az előadó-művészetek és a befogadói élmény újszerű felfogásával ötvöző Immercity munkacímű projekt.


A közel kétéves együttműködés során a partnerintézmények és fesztiválok résztvesznek a produkciót előkészítő alkotófolyamatban, amelyhez nyitott események – többek között műhelymunkák és konferenciák – kapcsolódnak, valamint minden egyes partner bemutatja az együttműködés végeredményének tekinthető rendhagyó színházi produkciót.


A példaértékű kezdeményezéshez magyar partnerként csatlakozott a PLACCC Fesztivált szervező Artopolis Egyesület és ennek köszönhetően Budapesten 2011. őszén, a fesztivál keretében lesz látható a CREW vzw munkája. Az Artopolis Egyesület célja a helyszínspecifikus, illetve a köztéri művészeti törekvések felkarolása és támogatása., ezért számunkra kiemelt jelentőséggel bír, hogy egy innovatív európai projekt létrejöttének részesei lehetünk. Fontosnak tartjuk, hogy a CREW vzw esetében olyan, a rendhagyó térhasználat mellett az új technológiák használatán alapuló művészeti kezdeményezést mutathatunk be a magyar közönségnek, amely a hazai kulturális életben kevéssé ismert.


Az Immercity projektben a CREW vzw egyedi tudását, 3D, illetve immerzív környezetek kialakításában szerzett tapasztalatait ötvözi a kortárs előadó-művészet eszközeivel. Ennek eredményeképpen olyan előadás-installáció születik, amely a befogadót egy sokrétűen és sokoldalúan konstruált valósággal szembesíti. A közönség az installációban sétálva különböző nézőpontokat és idősíkokat fedezhet fel, amelyek egy kirakós játékhoz hasonlóan, adott időben és térben egyedi eseménnyé, a valóságérzékelés szempontjából felfokozott élménnyé állnak össze.


Kezdeményezésével a CREW egyrészt korunk hálózati társadalma, másrészt a világban zajló történések és „nem történések“ erősen mediatizált kommunikációja kapcsán kíván elgondolkodtatni. Az Immercity valóságérzékelésünket állítja a középpontba, miszerint az általunk választott nézőpont nemcsak azt határozza meg, hogy mit látunk, hanem azt is, hogy kik vagyunk.

Projekt időtartama: 2010. október 1. – 2012. július 31.


projektvezető szervezet:

CREW vzw
Belgium

Társszervezetek, partnerek:

 • Artopolis Egyesület (T)
 • BUDA art center (T)
 • Centre international de recherche, de création et d'animation (T)
 • Centro per l'Arte Contemporanea Luigi Pecci (T)
 • EUROKAZ (T)
 • Kaaitheater vzw (T)
 • Steierischer Herbst Festival GmbH (T)
 • V2 Institute for the Unstable Media (T)
 • Vooruit art centre vzw (T)

 • Terület:

  1.2.1 - Együttműködési projektek

  Pénzügyi adatok:

  támogatás: 200 000
  nem pályázati összeg : 478 656
  a projekt teljes költségvetése:  678 656

  Bővebb információ:

  Artopolis Egyesület; 1088 Budapest, Krúdy Gy. u. 2. - Erdődi Katalin, Nánay Fanni
  E: placcc@placcc.hu
  I: www.crewonline.org , www.placcc.hu
  T: 70/771-2937, 30/9970-115

  Támogatóink: