IN ENGLISH   |   REGISZTRÁCIÓ   |   HONLAPTÉRKÉP  

Új média, előadó-művészetek és befogadói élmény [2011-12-15]
New Media, Performing Arts and Spectatorship

Az Új média, előadó-művészetek és befogadói élmény nevű projekt 200.000 euró támogatásban részesült az EU Kultúra Programjából 2010-ben. A projekt egyik társszervezője az Artopolis Egyesület. (KultúrPont)


A CREW vzw belga kortárs színházi formáció vezetésével, neves európai előadó-művészeti intézmények és fesztiválok együttműködésében valósul meg az új média használatát az előadó-művészetek és a befogadói élmény újszerű felfogásával ötvöző Immercity munkacímű projekt.


A közel kétéves együttműködés során a partnerintézmények és fesztiválok résztvesznek a produkciót előkészítő alkotófolyamatban, amelyhez nyitott események – többek között műhelymunkák és konferenciák – kapcsolódnak, valamint minden egyes partner bemutatja az együttműködés végeredményének tekinthető rendhagyó színházi produkciót.


A példaértékű kezdeményezéshez magyar partnerként csatlakozott a PLACCC Fesztivált szervező Artopolis Egyesület és ennek köszönhetően Budapesten 2011. őszén, a fesztivál keretében lesz látható a CREW vzw munkája. Az Artopolis Egyesület célja a helyszínspecifikus, illetve a köztéri művészeti törekvések felkarolása és támogatása., ezért számunkra kiemelt jelentőséggel bír, hogy egy innovatív európai projekt létrejöttének részesei lehetünk. Fontosnak tartjuk, hogy a CREW vzw esetében olyan, a rendhagyó térhasználat mellett az új technológiák használatán alapuló művészeti kezdeményezést mutathatunk be a magyar közönségnek, amely a hazai kulturális életben kevéssé ismert.


Az Immercity projektben a CREW vzw egyedi tudását, 3D, illetve immerzív környezetek kialakításában szerzett tapasztalatait ötvözi a kortárs előadó-művészet eszközeivel. Ennek eredményeképpen olyan előadás-installáció születik, amely a befogadót egy sokrétűen és sokoldalúan konstruált valósággal szembesíti. A közönség az installációban sétálva különböző nézőpontokat és idősíkokat fedezhet fel, amelyek egy kirakós játékhoz hasonlóan, adott időben és térben egyedi eseménnyé, a valóságérzékelés szempontjából felfokozott élménnyé állnak össze.


Kezdeményezésével a CREW egyrészt korunk hálózati társadalma, másrészt a világban zajló történések és „nem történések“ erősen mediatizált kommunikációja kapcsán kíván elgondolkodtatni. Az Immercity valóságérzékelésünket állítja a középpontba, miszerint az általunk választott nézőpont nemcsak azt határozza meg, hogy mit látunk, hanem azt is, hogy kik vagyunk.

Projekt időtartama: 2010. október 1. – 2012. július 31.


projektvezető szervezet:

CREW vzw
Belgium

Társszervezetek, partnerek:
Artopolis Egyesület (T)
BUDA art center (T)
Centre international de recherche, de création et d'animation (T)
Centro per l'Arte Contemporanea Luigi Pecci (T)
EUROKAZ (T)
Kaaitheater vzw (T)
Steierischer Herbst Festival GmbH (T)
V2 Institute for the Unstable Media (T)
Vooruit art centre vzw (T)

Pályázat:
'1.2.1 - Együttm?ködési projektek' program

Pénzügyi adatok:
támogatás: 200 000 €
nem pályázati összeg : 478 656 €
a projekt teljes költségvetése:  678 656 €

Bővebb információ:

Artopolis Egyesület; 1088 Budapest, Krúdy Gy. u. 2. - Erdődi Katalin, Nánay Fanni
E: placcc@placcc.hu
I: www.crewonline.org , www.placcc.hu
T: 70/771-2937, 30/9970-115