A kultúra, mint cél a 2015 utáni fejlesztési menetrendben [2013-11-14]

Tanulmányt tett közzé az Európai Kulturális Akció A kultúra, mint cél a 2015 utáni fejlesztési menetrendben címmel. (on-the-move)


Culture as a Goal in the Post-2015 Development Agenda (A kultúra, mint cél a 2015 utáni fejlesztési menetrendben) címmel tanulmányt tett közzé a Culture Action Europe (Európai Kulturális Akció, CAE). A kiadvány emlékeztet arra a folyamatra, amelynek eredményeképpen a kultúrát a fejlődés legfontosabb dimenziójaként ismerik el, és felhívja a figyelmet arra, hogy ideje, a kultúrának elfoglalni azt a kiemelt helyet, amit megérdemel. Ennek eléréséhez a tanulmány szerint egyebek mellett a következő célkitűzéseknek kéne megvalósulniuk: a kultúrát minden fejlesztési programba integrálni kéne, egyenlő hozzáférést kéne biztosítani a kultúrához mindenki számára, növelni kéne a kulturális, a művészeti és a kreatív programok számát az oktatáspolitikában, növelni kéne a kultúrában aktívan résztvevő polgárok számát, valamint a közpénzek legalább 1 százalékát a kulturális szektornak kéne szentelni.

A dokumentum a CAE, az International Federation of Arts Councils and Culture Agencies (Nemzeti Kulturális Alapok és Kulturális Képviseletek Szövetsége, IFACCA), a Committee on Culture of United Cities and Local Governments (Egyesült városok és helyi önkormányzatok kulturális bizottsága, UCLG) és az International Federation of Coalitions for Cultural Diversity (Koalíciók a Kulturális Sokszínűségért Nemzetközi Szövetség, IFCCD) közös munkája. A teljes kiadvány letölthető az Interarts honlapjáról.

Bővebb információ:

Culture Action Europe;
I: www.interarts.net/en/noticies.php?pag=1&p=1697

Támogatóink: