IN ENGLISH   |   REGISZTRÁCIÓ   |   HONLAPTÉRKÉP  

A vásárosnaményi Tomcsányi kastély turisztikai célú komplex felújítása [2006-08-03]

2005. szeptember 1. és 2007. augusztus 31. között zajlik a Vásárosnamény belvárosában található Tomcsányi-kastély leromlott állapotú műemlék épületének és parkjának turisztikai célú felújítása és átalakítása múzeummá. A felújítást követően a kastély épületében a Beregi Múzeum kap helyet. A projekt a város önkormányzatának és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Múzeumok Igazgatósága partnerségi együttműködésével valósul meg, a ROP-1.1 Turisztikai vonzerők fejlesztése pályázata közel 292 millió forinttal támogatta. (KultúrPont Iroda)


A projekt megvalósítása során a Vásárosnamény belvárosában található Tomcsányi-kastély, leromlott állapotú műemlék épületének és parkjának turisztikai célú felújítására, valamint múzeumnak történő kialakítására, illetve a múzeumi funkciók ellátásához szükséges berendezések beszerzésére kerül sor.

A projekt a város önkormányzatának és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Múzeumok Igazgatósága partnerségi együttműködésével valósul meg. A fejlesztés során a helyi önkormányzat - mint a kastély tulajdonosa - valósítja meg az építészeti felújítást, a Megyei Múzeumok Igazgatósága - mint a múzeumot fenntartó partner - a múzeum berendezését és szakmai működtetését vállalja.

A projekt részét képezi továbbá a létrejövő új turisztikai termékkhez kapcsolódó marketing tevékenység megvalósítása.

A barokk stílusú kastély a város legjelentősebb műemlék épülete, amely felújított és funkcionálisan megfelelően kihasznált állapotában jelentősen hozzájárul a település és a hátrányos helyzetű beregi térség idegenforgalmának növekedéséhez, a vonzó gazdasági és társadalmi környezet kialakításához.

A felújítást követően a kastély épületében a Beregi Múzeum kap helyet, amelynek kiállítása jelenleg egy kisebb épületben van berendezve. Az 1963 óta működő, országosan ismert múzeum a beregi táj értékeinek bemutatása mellett egyedülálló és különleges gyűjteményekkel is rendelkezik, amelyek egy részét helyhiány miatt nem tudják megfelelően a turistáknak bemutatni.


Az új turisztikai attrakció a nemzetközi trend szerinti lehetőségek kihasználását, valamint az egyedi szolgáltatások iránti hazai igények által támasztott növekvő kereslet kielégítését célozza a kulturális turizmus területén és hozzájárul a idegenforgalmi szezonalítás és a vonzerők regionális koncentráltságának csökkenéséhez.

A projekt megvalósulásának időpontja: 2005. szeptember 1.  -  2007. augusztus 31.


Array

Projektvezető:

Vásárosnamény Város Önkormányzata; Vásárosnamény, Tamási Á. u. 1. - Horváth Ákos
E: horvath.akos@vasarosnameny.hu
T: 06-45/570-000

projektvezető szervezet:

Vásárosnamény Város Önkormányzata
Magyarország

Társszervezetek, partnerek:

 • Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Múzeumainak Igazgatósága (T)

 • Pályázat:

  'ROP-1.1.3(Kastélyok és várak turisztikai funkciókkal való fejlesztése)' program

  Pénzügyi adatok:

  támogatás: 291 705 364 Ft
  nem pályázati összeg : 7 479 700 Ft
  a projekt teljes költségvetése:  299 185 064 Ft