IN ENGLISH   |   REGISZTRÁCIÓ   |   HONLAPTÉRKÉP  

Támogatások [2006-12-08]


A kultúra anyagi támogatása viszonylag újkeletű az Európai Unióban. A kedvező elvi állásfoglalások után az 1990-es években működött a Kaleidoscope (előadóművészeti), a Raphaël (kulturális örökség) és az Ariane (műfordítás) támogató program. Az 508/2000/EK határozattal született meg a Kultúra 2000 program (2000-2006), mely egységes keretben nyújtott támogatást az előadóművészeti, a vizuális művészeti, a kulturális örökség és a könyvek, olvasáskultúra népszerűsítése, műfordítás témakörben létrehozott nemzetközi kezdeményezéseknek.
A 2007. és 2013. közötti időszakban, immár az EU aktuális költségvetésével összhangban, a Kultúra nevű keretprogram vehető majd igénybe a nemzetközi kulturális kezdeményezések társfinanszírozására.

Az Európai Unió rendszeresen működési támogatást ad az európai jelentőségű kulturális szervezeteknek. Korábban a támogatás odaítélése egyedi elbírálás alapján történt, 2006-tól évente pályázatot írnak ki.

Az Európai Unió tagállamai számára elérhetőek a Strukturális Alapok pénzforrásai is. Az 1975 óta létező pénzalapok kulturális célú fejlesztésekre is fordíthatók, Magyarországon a Nemzeti Fejlesztési Tervek Operatív Programjai keretében kiírt-kiírandó pályázati felhívások révén érhetők el.

A kultúra az élet minden területén jelen van - így az EU kutatási keretprogramjaiban 6. keretprogram, illetve 2007-től a 7. keretprogram), illetve az európai digitális tartalmak jobb elérhetőségét, használatát és elosztását elősegítő eContent programban is beadhatók kulturális célú pályázatok.

Természetesen az Európai Uniónak nem célja, nem lehet célja teljes mértékben átvállalni a kultúra támogatását (hatékonysági és szuverenitási okokból) - az egyes tagállamok saját kultúratámogatási rendszere természetesen megmarad. Mi most elsőként a német rendszert mutatjuk be.

További támogatási lehetőségeket talál Pályázatok oldalunkon.


rovat: TÉMÁK