IN ENGLISH   |   REGISZTRÁCIÓ   |   HONLAPTÉRKÉP  

Támogatások [2006-12-08]


A kultúra anyagi támogatása viszonylag újkeletű az Európai Unióban. A kedvező elvi állásfoglalások után az 1990-es években működött a Kaleidoscope (előadóművészeti), a Raphaël (kulturális örökség) és az Ariane (műfordítás) támogató program. Az 508/2000/EK határozattal született meg a Kultúra 2000 program (2000-2006), mely egységes keretben nyújtott támogatást az előadóművészeti, a vizuális művészeti, a kulturális örökség és a könyvek, olvasáskultúra népszerűsítése, műfordítás témakörben létrehozott nemzetközi kezdeményezéseknek.
A 2007. és 2013. közötti időszakban, az EU aktuális költségvetésével összhangban, a Kultúra nevű keretprogram volt igénybevehető nemzetközi kulturális kezdeményezések társfinanszírozására. Az Európai Unió által jóváhagyott Kreatív Európa program a 2014-2020-as időszakban az eddigi Kultúra, MEDIA és MEDIA Mundus programok összeolvadásával jött létre.
Az új program több mint 250 000 művész/kulturális szakember, 2000 mozi, 800 film és 4500 műfordítás részére biztosít támogatást. A program pénzügyi garancia eszközt is létesít, amely lehetővé teszi a kis kulturális és kreatív vállalkozásoknak, hogy akár 750 millió eurós banki hitelhez jussanak.

Az Európai Unió rendszeresen működési támogatást ad az európai jelentőségű kulturális szervezeteknek. Korábban a támogatás odaítélése egyedi elbírálás alapján történt, 2006-tól évente pályázatot írnak ki.

Az Európai Unió tagállamai számára elérhetőek a Strukturális Alapok pénzforrásai is. Az 1975 óta létező pénzalapok kulturális célú fejlesztésekre is fordíthatók, Magyarországon a Nemzeti Fejlesztési Tervek Operatív Programjai keretében kiírt-kiírandó pályázati felhívások révén érhetők el.

A kultúra az élet minden területén jelen van - így az EU kutatási keretprogramjaiban 6. keretprogram, ,7. keretprogram(2007-2014), a Kreatív Európa Kultúra Alprogramban illetve az európai digitális tartalmak jobb elérhetőségét, használatát és elosztását elősegítő eContent programban is beadhatók kulturális célú pályázatok.

Természetesen az Európai Uniónak nem célja, nem lehet célja teljes mértékben átvállalni a kultúra támogatását (hatékonysági és szuverenitási okokból) - az egyes tagállamok saját kultúratámogatási rendszere természetesen megmarad.

További támogatási lehetőségeket talál Pályázatok oldalunkon.


rovat: TÉMÁK