Kultúra és az Európai Unió - szakmai továbbképzési programAkkreditált képzésünkön találkozhat az Unió azon témaköreivel, melyek a kulturális szektor számára különös fontossággal bírnak. A kifejezetten e szféra érdeklődési körének megfelelően összeállított előadások keretében igyekszünk a szakma nagy gyakorlattal és elismert tudással rendelkező képviselőin keresztül eljuttatni az egyes témákra vonatkozó átfogó és aktuális információkat. 2009. tavaszi kurzusunkat utoljára még kedvezményes részvételi díj ellenében végezheti el. A jelentkezéseket a szabad helyek függvényében tudunk elfogadni.
 1. A tanfolyam célja
 2. Kiknek szól a továbbképzési kurzus?
 3. Tematika
 4. A kurzusok helyszíne
 5. A részvételi díj
 6. Akkreditáció
 7. Következő kurzus
 8. Bővebb információ
 9. Jelentkezés
Különleges akciónk keretében az első 15 jelentkezőt megajándékozzuk az Inclusive Europe? Horizon 2020 kulturális konferencia kiadványával (megrendelhető honlapunkról 3400 Ft-os áron), amelyben nemzetközileg ismert és elismert szerzők a kulturális szektort érintő stratégiai kérdésekre keresnek választ. Ezen kívül, a tanfolyam minden résztvevője a képzés keretében megkapja a Kultúra és az EU című hiánypótló tanulmánykötetet (megrendelhető honlapunkról 3400 Ft-os áron).

 1. A tanfolyam célja

  Az európai uniós tagság számos előnyt, lehetőséget biztosít a kultúra területén működő szervezetek számára is - azonban ezen előnyök kiaknázását meg kell tanulni. A magyar kulturális intézmények dolgozói korábbi tanulmányaik során nem jutottak, nem juthattak hozzá az Európai Unióval kapcsolatos alapismeretekhez, melyek hazánk csatlakozása után nem csak a nemzetközi kapcsolatok területén dolgozók számára fontosak. Célunk nem európai uniós szakértők képzése, hanem a kulturális lehetőségek megismertetése, azok célszerű felhasználásának felvázolása.

  A KultúrPont Iroda jelentős tapasztalatokkal, szerteágazó ismeretekkel rendelkezik az európai uniós kulturális lehetőségek terén, hiszen 2000-ben történt megalakításunk óta aktívan részt veszünk a Kultúra (korábban: Kultúra 2000) keretprogram nemzetközi koordinátor-hálózatának munkájában. Ezen ismereteinket igyekszünk a tanfolyam keretében átadni az érdeklődőknek.
   

 2. Kiknek szól a továbbképzési kurzus?

  A továbbképzés elsősorban kulturális szakembereknek nyújt európai uniós alapismereteket. Ajánljuk a kurzust kulturális intézmények, múzeumok, könyvtárak, levéltárak, közművelődési intézmények, kulturális civil szervezetek, kulturális kis- és középvállalkozások stb. vezetői és azon munkatársai számára, akik rálátást szeretnének nyerni a kultúra és az Európai Unió viszonyára.

  A kurzusra való jelentkezés feltétele a közép- vagy felsőfokú végzettség.

  Lehetőség van ún. önértékelés elkészítésére. Kérjük, az önértékelési adatlappal kapcsolatban érdeklődjön a program-koordinátornál.

 3. Tematika

  A továbbképzés tizenkét, egyenként másfél órás előadásból áll, melyek címei:

  1. Bevezető: az EU fejlődéstörténete
  2. Az EU intézményrendszere
  3. Az EU döntési mechanizmusa
  4. Kulturális és audiovizuális programok az EU-ban
  5. Kulturális jog az EU-ban
  6. EU és közművelődés
  7. Oktatási és továbbképzési programok az EU-ban
  8. Nemzetközi intézményi együttműködés, testvérvárosi kapcsolatok az EU-ban
  9. Strukturális Alapok és kultúra
  10. Nonprofit szektor az EU-ban
  11. Információforrások, információszerzési lehetőségek
  12. A kultúra és a jövő Európája
    

  A résztvevők általános képet szerezhetnek az EU kulturális szféráját érintő kérdésekről, valamint további információkkal gazdagodhatnak a saját területüket érintő szakmai ismeretekről is mind az előadások, mind a szemináriumi konzultációk alkalmával. Valamennyi előadást a téma egy-egy szakavatott ismerője tartja.

  Mivel a témakörök mélyreható feldolgozása csak kis létszámú csoportokban lehetséges, a résztvevők számát 20-25 főben maximáltuk kurzusonként. A kurzus indításához szükséges minimális létszám 16 fő.
   

 4. A kurzusok helyszíne

  A tanfolyamok Budapesten az ELTE F. épületében (1087 Budapest, Múzeum krt. 4/a.) kerülnek megrendezésre. Amennyiben erre igény van, vidéki helyszíneken és határon túl is tartunk továbbképzéseket.
   

 5. A részvételi díj

  A hallgatóknak a 25.000 Ft (+ÁFA) részvételi díjból a 12 előadás és a konzultációs alkalmak mellett biztosítunk napi egyszeri étkezést (szendvicsebéd), tananyagot, valamint a tanfolyam végén egy tanúsítványt az elvégzett kurzusról.

  A tanfolyam résztvevői a képzés keretében megkapják a Kultúra és az EU című hiánypótló tanulmánykötetet (megrendelhető honlapunkról 3400 Ft-os áron).

  A tanúsítvány megszerzésének feltétele sikeres szóbeli vizsga letétele, valamint egy elfogadott záró dolgozat a hallgató intézményének fejlesztési tervéről, melynek magában kell foglalnia a tanfolyamon tárgyalt témaköröket.
   

 6. Akkreditáció

  A képzés alapítási és indítási engedélyét a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (jogutódja: Oktatási és Kulturális Minisztérium) Közművelődési Akkreditációs Szakbizottsága adta ki. Azonosító szám a felnőttképzési intézmények nyilvántartásában: 07-0307-03. Intézmény-akkreditációs lajstromszám: AL-1075.

 7. Következő kurzus

  Következő tanfolyamunk 2009 őszén várható.

 8. Bővebb információ:

  Kérdéseire Lázár Barbara program-koordinátor válaszol:
  e-mailen: tovabbkepzes@kulturpont.hu
  vagy telefonon: 1-266-2837
  faxon: 1-266-5972

 9. Jelentkezés

  A jelentkezéseket folyamatosan várjuk.
  Jelentkezési lap letölthető: jellap-K&EU.doc
   

Támogatóink: