readme.cc - Virtuális könyvtár [2007-01-30]
readme.cc - The Virtual Library

A readme.cc - Virtuális könyvtár című többéves, az olvasáskultúrát népszerűsítő projekt 42 ezer eurót nyert a Kultúra 2000 keretprogramban 2006-ban. A projekt célja, hogy olvasók ajánlásaiból álló virtuális könyvtárat hozzon létre. A projektben magyar társszervezőként illetve partnerként a Collegium Budapest, a Budapesti Goethe Intézet, a Kodolányi János Főiskola és a Révai Digitális Kiadó vett részt. (KultúrPont)


A readme.cc - Virtuális könyvtár című projekt létrehozása a könyv- és az internetkultúra közötti álszemérem nélküli közvetítés igényéből fakadt. Az irodalmat és az elektronikus közösségeket közös tényezőre kellett hozni annak bizonyítására, hogy az individualizmus és a közösségépítés nem mond ellent egymásnak, mivel egy könyv elolvasását mindig is más olvasókkal történő eszmecsere követte.

A projekt a résztvevők közötti súrlódások révén fejlődött tovább. Írók és egyéb értelmiségiek álltak az egyik oldalon, médiaszakértők és technikusok a másikon, akik a megbeszélések során saját tapasztalataikat osztották meg a másik oldal képviselőivel. Mindebből olyan projekt született, amely célja eredetileg és lényegét tekintve is közvetítés és határok átlépése.
A "virtuális könyvtár" célja kezdettől fogva egy közös játék- és információs eszköz megteremtése. Olyan cserefórummá kellene válnia, amelyen minden olvasó kedve szerint adhat tippeket olyan könyvekre, amelyeket a jövőben is érdemes olvasni.

A "virtuális könyvtár" ötlete a zürichi (Svájc) Eidgenössische Technische Hochschule Collegium Helveticum intézetében, annak irodalmár vendégével, Walter Gronddal együttműködésben 2002-ben, "Írás a hálón. Irodalom a digitális korszakban" (Schreiben am Netz. Literatur im digitalen Zeitalter) címmel folytatott projekt kapcsán merült fel. A projekt, amelyben a Neue Züricher Zeitung internetes verziója és a ZKM Karlsruhe is részt vett, megkísérelte feltérképezni az "íróeszköz" szerepét a tudományos és az irodalmi írási folyamatban. A projekt tapasztalatait kétkötetes műben összegezték.

A fent említett munkában az irodalomkritikus és hálózat-szakértő Beat Mazenaur is részt vett, aki a projekttel kapcsolatos saját munkáját Encyclopaedizer név alatt, Adi Blum és a Tr51.org segítségével közvetlen internetes csatlakozással rendelkező térbeli installációvá fejlesztette.

Beat Mazenauer és Walter Grond 2003 őszén kezdtek el egy átfogó, az előzőekben említettekből kiinduló új projekten gondolkodni. Az új projekt címe: "Olvasás a neten. Megfejtés és megértés az információs forradalom korában", amely tudományos kutatást, a művészeteket, a médiát és a technikát is magában foglaló, több tudományterületet felölelő vállalkozás, célja virtuális könyvtár megalkotása az olvasók javaslatai alapján.
A projekt résztvevői egész sor kiadványt (könyvek, honlapok) hoztak létre, az innsbrucki (Ausztria) Studien Kiadó/Haymon Kiadó gondozásában.

A projekt megvalósulásának időpontja: 2006. July 1.  -  2009. June 30.


projektvezető szervezet:

p&s melk Egyesület
Ausztria

Társszervezetek, partnerek:

 • Collegium Budapest (T)
 • p&s melk Egyesület (T)
 • Sorbonne Nouvelle Paris - Institut d'Allemand d'Asniéres. (T)
  5uper.net (P)
  Belleville AG Zürich (P)
  Budapesti Goethe Intézet (P)
  European University Institute Firenze (P)
  Filozofska fakulteta Univerza v Mariboru, Maribor (P)
  ICCM Salzburg (P)
  Kodolányi János Főiskola (P)
  Liffey Project (P)
  Literatur- und Pressebüro PAUW & POLITYCKI (P)
  Literaturhaus Hamburg (P)
  Oversćttelsescentret, Institut for Engelsk, Germansk og Romansk, Koppenhága (P)
  P&S www.pilgernundsurfen.ch (P)
  plugin Basel (P)
  Quartier 21 Wien (P)
  Révai Digitális Kiadó (P)
  School of Languages and Social Sciences/ German Studies, Aston University,, Birmingham (P)
  STRED – Středoevropský dialog, Prága (P)
  Université Catholique de l'Ouest, Angers (P)
 • Terület:

  Olvasáskultúra népszer?sítése, többéves

  Pénzügyi adatok:

  támogatás: 42 000
  nem pályázati összeg : 765 916
  a projekt teljes költségvetése:  807 916

  Bővebb információ:

  Kodolányi János Főiskola; 8000 Székesfehérvár, Fürdő u. 1. - Dr. Kovács László
  I: www.kulturpont.hu/sa-reszletes.php?hle_id=11185

  Támogatóink: