UNESCO - Egyezmény a Digitális Világkönyvtárról [2007-10-18]

A Digitális Világkönyvtárról írt alá egyezményt az UNESCO és az USA Kongresszusi Könyvtár 2007. október 17-én Párizsban. (UNESCO)


Az UNESCO és az USA Kongresszusi Könyvtár is csatlakozik azokhoz az erőkhöz, amelynek célja a Digitális Világkönyvtár megalkotása. Az erről szóló egyezményt Abdul Waheed Khan, az UNESCO kommunikációért és információért felelős vezérigazgató helyettese és James H. Billington, a Kongresszus Könyvtárának a könyvtárosa írta alá 2007. október 17-én az UNESCO párizsi központjában.

A Digitális Világkönyvtár nevű kezdeményezés lényege, hogy digitális formába öntsék a világ könyvtáraiban és egyéb kulturális intézményeiben fellelhető ritka és különleges örökségeket, és bárki számára ingyenesen elérhetővé tegyék őket az internet segítségével.
Az érintett örökségek kéziratok, térképek, könyvek, kották, hanganyagok, filmek, lenyomatok és fényképek egyaránt lehetnek.

2007. október 15. és 19. között az UNESCO párizsi központjában bemutatják, illetve tesztelik a világkönyvtár prototípusát, amelyet öt partnerintézménnyel (Alexandriai Könyvtár, Oroszország, Egyiptom és Brazília nemzeti könyvtárai, valamint az Orosz Állami Könyvtár) együtt fejlesztett ki az UNESCO és a Kongresszusi Könyvtár. Az ENSZ hat hivatalos nyelvén (arab, kínai, angol, francia, orosz és spanyol), valamint portugál nyelven lehet használni a prototípust, amelynek adatbázisa hely, idő, téma és közreműködő intézmény alapján is kereshető.

Bővebb információ:

UNESCO;
I: portal.unesco.org/en/ev.php-URL_ID=40277&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html

Támogatóink: