Az Európai Bizottság közleménye a könyvdigitalizálásról [2009-10-19]

Szerzői jog a tudásalapú gazdaságban címmel közleményt fogadott el az Európai Bizottság a könyvdigitalizálásról. A közleményt McCreevy és Reding biztos dolgozta ki. (KultúrPont)


Az Európai Bizottság 2009. október 19-én elfogadta a Szerzői jog a tudásalapú gazdaságban című közleményét, amellyel napirendre tűzte a szerzők, könyvtárak és fogyasztók könyvdigitalizálással kapcsolatos problémáinak rendezését. A közleményt Charlie McCreevy belső piaci biztos és Viviane Reding információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztos közösen dolgozta ki. „Nem engedhetjük meg, hogy a meglévő hatalmas európai kulturális örökség a könyvtárak polcain porosodjék, ahelyett, hogy a polgáraink rendelkezésére állna.” – jelentette ki McCreevy biztos. A közlemény felsorolja a Bizottság által javasolt intézkedéseket, így a tudományos, kulturális anyagok és a gazdátlan művek digitális megőrzése és terjesztése, valamint a fogyatékkal élők tudáshoz való hozzáférése.

Bővebb információ:

Európai Bizottság;
I: ec.europa.eu/internal_market/copyright/copyright-infso/copyright-infso_en.htm . http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/itemlongdetail.cfm?item_id=5332 , ec.europa.eu/information_society/activities/digital_libraries/index_en.htm

Támogatóink: