Kkv-k támogatása a kulturális és kreatív ágazatokban [2016-06-30]

Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Alap új garanciarendszer létrehozását kezdeményezte a kulturális és a kreatív ágazatokban tevékenykedő kkv-k támogatására. (Kreatív Európa Iroda)


2016. június 30-án új garanciarendszer indítását kezdeményezte az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Alap (EBA) abból a célból, hogy a kulturális és a kreatív ágazatokban tevékenykedő kkv-k több támogatást kapjanak a pénzügyi intézményektől. A kezdeményezésnek köszönhetően az EBA a kiválasztott pénzügyi közvetítőknek díjmentesen nyújthat garanciákat és viszontgaranciákat, így azok több hitelt biztosíthatnak majd a kulturális és a kreatív ágazatok vállalkozóinak. A garanciára rendelkezésre álló keretösszeg 121 millió euró.

A garanciából részesülő kereskedelmi és kiskereskedelmi bankok, fejlesztési bankok és más pénzügyi közvetítők több mint tízezer kkv-nak nyújthatnak támogatást. A kulturális és kreatív ágazatok garanciaeszköze az Európai Unió Kreatív Európa programja szektorközi ágának részét képező pénzügyi eszköz, amely kiterjed az audiovizuális ágazatokra, a fesztiválokra, a zenére, az irodalomra, az építészetre, a levéltárakra, a könyvtárakra, a múzeumokra, az iparművészetre, a kulturális örökségre, a formatervezésre, az előadó-művészetekre, a kiadói tevékenységre, a rádiózásra és a képzőművészetre is. Az új rendszer keretében a következő hat évben várhatóan 600 millió euró értékben juthatnak bankhitelhez a kkv-k.

Bővebb információ:

Európai Bizottság;
I: europa.eu/rapid/press-release_IP-16-2345_hu.htm

Támogatóink: