A kótaji görög katolikus templom tetőfelújítása [2006-08-28]

Kattintson a képre a galériához!

A kótaji Görög Katolikus Egyházközség kezdeményezte a görög katolikus templom részleges rekonstrukcióját, melynek során a teljes elavult tetőszerkezetet kicserélték. A munkálatok 2005. nyár végén zajlottak, biztosítva a jelentős építészeti és történelmi értékeket képviselő épület állagmegóvását. A projekt az AVOP-3.4 Falufejlesztés, -megújítás, a vidék tárgyi és szellemi örökségének védelme és megőrzése pályázat keretéből közel 8 millió forintos támogatást kapott. (KultúrPont Iroda)


A barokkos stílusban épült kótaji görög katolikus templom jelentős történelmi és építészeti értéket képvisel. A Strukturális Alapokból is támogatott felújítás - a leromlott tetőszerkezet felújítása az épület stílusjegyeinek megtartásával - jelentős mértékben hozzájárul az épület külső és belső állagának megóvásához.

A kótaji görög katolikus templomot az 1893-as alapkő-letételt követően emelték, 1894-ben szentelték fel. A főbejárat a nyugati homlokzatról nyílik, az előcsarnok a templomtorony alatt helyezkedik el. Az egyhajós templomhajó osztatlan tere után következik a félköríves szentély. A torony négyszöghasáb alakú, hegyes sisakkal lefedve, fala terméskőből készült. A hajó fedele dongaboltozat, amelyre fa fedélszék készült. A templomot nyeregtető borítja, a szentélynél ívesen kontyolva. A templom falazata vályogból és kisméretű tömör téglából készült.
A főfalakra rakott téglapillérek kiállnak a homlokzati falsíkból. A templomhajón a boltívek félkör, a tornyon csúcsíves alakúak. A homlokzati felületet kőporos vakolat borítja, amely 1997-ben került felújításra. A templom tetőhéjazata horganylemez, amely használtan, kb. 70 éve került beépítésre.
A templom tetőszerkezete meglehetősen kiterjedt. A faszerkezeten a kisebb, helyi javítások nem jelentettek megoldást, ezért szükséges volt a teljes tetőcsere. A tetemes költségeket az Egyházközség saját erőből nem tudta előteremteni az elmúlt évek során. A tetőszerkezet - faszerkezet és héjazat - teljes cseréjével az egész épület biztonságosabbá vált és a korábbi beázások is megszűntek.
Az Egyházközség hosszútávú célja a kiemelkedő egyháztörténelmi és építészeti értékeket hordozó templom külső és belső állagmegóvása, ehhez azonban elengedhetetlen az idők során elhasználódott épület elemeinek folyamatos javítása, cseréje. A hajó és a szentély fölötti részen a szarufák cseréje szükséges. Több helyen tapasztalható beázás ezeken a területeken. A használtan beépített horganylemez helyett 0,6 mm vastagásgú vörösréz lemez kerül beépítésre kb. 550 m2-en.
A tetőhéjazattal együtt szükséges a függőeresz és a lefolyócsatorna, valamint az ablakpárkányok és a vízszintes osztópárkányok cseréje vörösréz lemez anyagúra.
A tető cseréje előtt a teljes aládeszkázás lebontásra kerül, a gombásodás miatt újat kell készíteni. A torony fa tartószerkezetét a héjazat és a deszkázat lebontása után statikus tervezővel felülvizsgálják.
A templomon új villámvédelmi rendszer építése szükséges 50 m hosszúságban.
A tetőhéjazaton egy tetőkibúvót és 50 db gerincszellőző elemet építenek be, valamint hófogó rácsokat szerelnek fel.
A harangláb tartószerkezetét tölgyfa gerendával és lécekkel erősítik.
A szentélyen lévő csúcsdísz cseréjére szintén sor kerül.

A projekt megvalósulásának időpontja: 2005. July 27.  -  2005. October 5.


Array

Projektvezető:

Kótaj Görög Katolikus Egyházközség; Kótaj, Rákóczi u. 40. - Gánicz Endre
T: (06 30) 740-1666

projektvezető szervezet:

Kótaj Görög Katolikus Egyházközség
Magyarország

Társszervezetek, partnerek:

 • Credo Group Kft. (T)

 • Pályázat:

  'AVOP-3.4.(Falufejlesztés, -megújítás a vidék tárgyi és szellemi örökségének védelme és meg?rzése)' program

  Pénzügyi adatok:

  támogatás: 7 922 566
  nem pályázati összeg : 2 618 443
  a projekt teljes költségvetése:  10 541 009

  Bővebb információ:

  Kótaj Görög Katolikus Egyházközség; 4482 Kótaj, Rákóczi u. 40. - Gánicz Endre
  I: www.kulturpont.hu/projekt_reszletes.php?hle_id=3904

  Támogatóink: