Történelmi emlékpark építése Inárcson [2006-10-16]

Kattintson a képre a galériához!

Inárcs Község Önkormányzata az AVOP 3.4.1 program keretében a középkori Szent György templom emlékparkjának kialakítására 21,1 millió Ft támogatást kapott. A 2005 szeptemberétől két hónapon át tartó beruházás során eredeti kövek beépítésével rekonstruálták a templom alapfalait, és a parkba történelmi alakokat és szenteket megjelenítő faszobrokat állítottak. (KultúrPont)


Az inárcsi középkori Szent György templom emlékparkja az EU Strukturális Alapjaiból finanszírozva valósult meg, anyagi alapjait ugyanis az AVOP 3.4.1 kiírás keretében beadott pályázat teremtette meg. A "Falufejlesztés és megújítás, a vidék tárgyi és szellemi örökségének megőrzése" célját szolgáló AVOP-program egyebek mellett a műemléki és egyéb kulturális értékeket hordozó és egyéni védettség alá tartozó történelmi és régészeti értékek, emlékhelyek felújítását tűzte ki célul, egyben egységes falukép kialakítására hívta fel a figyelmet. Az inárcsi önkormányzat 2004-ben nyújtotta be a pályázatot, a megvalósítás 2005 őszén kezdődhetett el. A több, mint 50 millió forintos beruházási költségből 37,7 millió forintot a nyertes pályázat biztosított.
Az emlékpark megépítésének előzményei az 1990-es évekre nyúlnak vissza, amikor elkészült a község történetét bemutató kiadvány. A templom feltárását biztosító ásatásokat a Ceglédi Kossuth Múzeum régésze, Tari Edit vezette, ahol jelentős leletekre bukkantak. A község központi részén a középkori templom alaprajzának rekonstruálásával és eredeti köveinek beépítésével hozták létre a parkot, ahol az alapfalak körül az elmúlt évszázadok történelmi alakjait és a magyar történelem legjelentősebb szentjeit -köztük Szent Györgyöt- megjelenítő faszobrok állnak, Szűcs Farkas László munkái. Itt kapott helyet Polyák Ferencnek a község számára készített Jelkeresztje és Jelharangja is. Az parkot a váci megyés püspök 2006. április 21-én szentelte fel.
A műemléki park kialakításának célja a kulturális és történelmi emlékek megőrzése, emellett az Ócsai Tájvédelmi Körzet és Pest megye turisztikai programjaihoz kapcsolódva növelni kívánják a községbe érkező turisták számát is, biztosítva számukra, hogy kellemes környezetben pihenhessenek és kikapcsolódhassanak.


A projekt megvalósulásának időpontja: 2005. September 6.  -  2005. November 30.


Array

Projektvezető:

polgarmester@inarcs.hu
Inárcs Község Önkormányzata; Inárcs, Rákóczi út 4. - Laczy Károly
E:
T: (06 29) 370-021/112

projektvezető szervezet:

Inárcs Község Önkormányzata
Magyarország

Pályázat:

'AVOP-3.4.1(Falufejlesztés, -megújítás, a vidék tárgyi és szellemi örökségének védelme és meg?rzése)' program

Pénzügyi adatok:

támogatás: 21 151 242
nem pályázati összeg : 16 498 852
a projekt teljes költségvetése:  37 650 094

Bővebb információ:

Inárcs Község Önkormányzata; 2365 Inárcs, Rákóczi út 4. - Laczy Károly
I: www.kulturpont.hu/projekt_reszletes.php?hle_id=4264

Támogatóink: