Az Európai Unió kulturális keretprogramja - 2007-2013 [2010-02-10]

Az Európai Unió Kultúra (2007-2013) keretprogramja a Kultúra 2000 program folytatása, célja az európai jelentőségű, nemzetközi együttműködésben megvalósuló kulturális programok támogatása. Ezeken az oldalakon a program történetéről és mindenkori pályázati felhívásairól talál információt. (KultúrPont)Információk

Itt találhatók a Kultúra program aktuális kiírásai és űrlapjai

Társintézményeink: a CCP-hálózat irodái
(a program technikai tanácsadó hálózata)

Hogyan találjak partnerszervezetet / csatlakozzak más projekthez a pályázáshoz?


Friss eredmények

Közzétették az 1.3.5 terület (együttműködés harmadik országokkal) 2011-re beadott pályázatainak eredményét

Közzétették az 1.2.2 terület (irodalmi műfordítási projektek) 2011-re beadott pályázatainak eredményét

Közzétették az 1.1, 1.2.1, 2. és 3.2 terület 2011-re beadott pályázatainak eredményét


Archívumaink

Archívum 2007-2013: kiírások és eredmények

A Kultúra 2000 keretprogram archívuma (2000-2006, a keretprogram már lezárult)

Röviden a Kultúra keretprogramról

A program előkészítése
Mit tartalmaz az új keretprogram?
Mekkora a pályázható összeg?
Mire lehet pályázni?
Mik az új feltételek?
Kihez fordulhatok a pályázatokkal kapcsolatosan?
További információk az új kulturális keretprogramról

A program előkészítése

Ahogyan elődjét, a Kultúra 2000 programot, a Kultúra (2007-2013) programot is az Európai Unió Tanácsának határozata hozta létre. Az Európai Bizottság 2004. július 15-én terjesztette az Európai Parlament és a Tanács elé a "Kultúra 2007" munkacímű programról szóló határozati javaslatát. A Régiók Bizottsága 2005. február 23-án adta ki véleményét, az Európai Parlament (EP) Oktatási és Kulturális Bizottsága pedig számos módosítási javaslattal élt, melynek nagy része a kulturális tanácsi munkacsoport (Cultural Affairs Committee - CAC) vitája során beépült a szövegbe. Az EP plenáris ülésére 2005. október 25-én került sor.
A Tanács 2005. november 14-i ülésén részleges politikai megállapodást ért el a tervezettel kapcsolatban a költségvetési vonatkozások kivételével, mivel a 2007-2013-as időszak pénzügyi keretének tárgyalása még függőben volt.
A CAC az Intézményközi Megállapodást követően tűzte ismét napirendre a dokumentumot a költségvetési arányok megállapítása érdekében, amelyet a COREPER zárt le annak érdekében, hogy a 2006. május 18-19-i Tanácson megszülethessen a teljes politikai megállapodás.
Az Európai Parlament úgynevezett második olvasata után a 2006. december 12-én tartott EU Tanácsülésen fogadták el az EP javasolta szövegmódosításokat, majd a közös parlamenti-tanácsi határozat 1855/2006/EK számon a Hivatalos Lap L372 számában jelent meg 2006. december 27-én.

Mit tartalmaz az új keretprogram?

Vannak változások és ismerős elemek. Az Európai Bizottság igyekezett felhasználni a Kultúra 2000 program tanulságait: átvenni a jól működő elemeket, megváltoztatni a rosszul vagy nem elég jól működőket. Több elemző tanulmány készült a Kultúra 2000-ről, a kulturális területen dolgozók, a kultúra iránt érdeklődők pedig nyílt internetes fórumon mondhatták, küldhették el véleményüket, javaslataikat a Bizottságnak.
A Kultúra elődjénél átfogóbb programot kínál. Három nagy célkitűzés áll a program középpontjában:

  • a kulturális szektorban dolgozók nemzetközi mobilitásának elősegítése,
  • a műalkotások és kulturális javak nemzetközi áramlásának ösztönzése,
  • a kultúraközi párbeszéd ösztönzése a tagállamok között.
A keretprogram célja átfogni az egész kulturális ágazatot, erősítve az európai szintű kulturális együttműködést, ezáltal (az alkotók elképzelése szerint) az európai azonosságtudatot is.
Az új keretprogram három fejezetből áll:
  • kulturális együttműködések támogatása,
  • európai jelentőségű és méretű kulturális szervezetek támogatása,
  • tanulmányok készítésének, valamint a kulturális együttműködéssel kapcsolatos információk gyűjtésének és terjesztésének támogatása.
Ezek közül az első fejezet a Kultúra 2000 rövid és hosszú távú támogatásainak "utóda".
Tervezői szeretnék, ha az új program "felhasználóbarát", azaz átlátható, könnyebben érthető lenne, ezért az űrlapok egyszerűsítését, a támogatások odaítélésének átláthatóbbá tételét, illetve az elszámolások egyszerűsítését ígérték.

Mekkora a pályázható összeg?

A keretprogram összköltségvetése 400 millió euró a 2007 és 2013 közötti időszakra. Ez a pályázati összegeken kívül a különböző tanulmányokra fordítható összegeket, illetve a programmal kapcsolatos adminisztratív költségeket is tartalmazza.

Mire lehet pályázni?

A kulturális együttműködések között továbbra is megkülönböztetnek hosszabb és rövidebb távú együttműködéseket, harmadik országokkal tervezett programokat és különleges akciókat - ez utóbbiakra példa lehet az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat, különféle kulturális díjak (pl. EU kulturális örökség díj, építészeti díj, irodalmi díj) stb.

Mik az új feltételek?

A hosszú távú együttműködésekre legalább hat ország legalább hat kulturális szervezetének kell összefognia, rövid távon pedig legalább három ország legalább három szervezetének. A közösségi támogatás aránya mindkét esetben legfeljebb 50% lehet.
Rövid távú együttműködésekre pályázatonként 50.000 és 200.000 euró közötti összeg kérhető, a hosszabb távúakra évi 200.000 - 500.000 euró, legfeljebb öt évre. A speciális kulturális akciók körében marad az Európa Kulturális Fovárosa program, a különbözo európai kulturális díjak, a harmadik országokkal és nemzetközi szervezetekkel közös programok stb.

Kihez fordulhatok a pályázatokkal kapcsolatosan?

Továbábra is működik a nemzeti információs pontok hálózata (Cultural Contact Points, CCPs), ennek magyarországi tagja a KultúrPont Iroda.

További információk az új kulturális keretprogramról:

Az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség honlapja
Az EU Hivatalos Lapja 2006/C270. száma (2006. november 07.)
Információ a Kultúra keretprogramról a DGEAC honlapján
"2006 után" - információ a DGEAC honlapján
A pályázati felhívások az Ügynökség oldalán

Támogatóink: