Tanulmány a művészek munkakörülményeiről [2020-11-30]

Az Európai Bizottság tanulmányt tett közzé a művészek, valamint a kulturális és kreatív szakemberek helyzetéről és munkakörülményeiről. (Kreatív Európa Iroda)


Tanulmányt tett közzé az Európai Bizottság az Európai Unió tagállamaiban élő művészek, illetve kulturális és kreatív szakemberek munkavállalási körülményeiről. Az előkészítő kutatásban több fontos szervezet, így a Culture Action Europe (Európai Kulturális Akció, CAE), az International Network for Contemporary Performing Arts (Kortárs Előadó-művészetek Nemzetközi Hálózata, IETM), az On The Move, a PEARLE és a Freemuse is részt vett.

A dokumentum kitér a művészek helyzetére és jogosultságaira, a szociális biztonság kérdésére, a vállalkozói létre, az ökoszisztémák támogatására és az alternatív finanszírozásra, a művészi szabadságra, a karrierfejlődés kérdésére, valamint a COVID-válsággal való megküzdés lehetőségeire. A tanulmány egyértelművé teszi, hogy alapvetően a tagállamokon múlik a művészek munkakörülményeinek javítása. Javaslatot tesz arra, hogy az Európai Bizottság gyűjtse össze, és terjessze az ezzel kapcsolatos jó gyakorlatokat, és tájékoztassa a tagállamokat a kulturális és kreatív ágazatokban dolgozókra vonatkozó jogszabályokat és méréseket.

A tanulmány teljes szövege letölthető a European Expert Network on Culture and Audiovisual (Európai Kulturális és Audiovizuális Szakértői Hálózat, EENCA) honlapjáról.

Bővebb információ:

Európai Bizottság ;
I: https://ec.europa.eu/culture/news/study-artists-working-conditions-published

Támogatóink: